Brandskydd

Vet du vad du ska göra om det börjar brinna? Vi har samlat information om vad du ska göra när olyckan är framme och vad du kan göra i förebyggande syfte.

Vad ska jag göra när det brinner?

1. Rädda
Först av allt ska du tänka på att rädda människor bort från branden. Sätt dig själv och andra i säkerhet.

2. Larma
Sen ska du larma räddningstjänsten genom att ringa 112.

3. Släcka 
Om olyckan är framme är det viktigt att du vet vad du ska göra. Mycket kan du själv förbereda genom att skaffa brandvarnare, handbrandsläckare och inte minst träna dig i att agera rätt. Det är förberedelser som hjälper dig när du ska försöka släcka branden. Tänk på att inte ta så stora risker att du skadar dig själv!

Viktigt med brandvarnare

Det ska finnas minst en brandvarnare per våning i din bostad. Tänk på att brandvarnare har begränsad livslängd och ska bytas ut efter 8-10 år. 

Tänk på var du placerar brandvarnaren, det är bäst att ha en brandvarnare i eller strax utanför sovrummet. Placera helst brandvarnaren där det är som högst till tak.

Kontrollera minst en gång per kvartal att brandvarnaren fungerar. Du testar genom att hålla in testknappen eller genom att släcka ett ljus under brandvarnaren. Röken ska då få brandvarnaren att tjuta.
 

Skaffa bandbrandsläckare

Bor du i lägenhet, villa eller fritidshus? Skaffa då en godkänd handbrandsläckare med minst sex kilo pulver. Pulversläckaren är lätt att använda även om du är ovan.

Tänk på att brandsläckaren ska besiktas med jämna mellanrum. Intervallet är vartannat år för släckare som är placerade inomhus. Besiktningsmannen antecknar på släckaren när det är dags för nästa gång.
 

Släckningsfilt för mindre bränder

Att ha en släckningsfilt hemma blir allt vanligare. De är effektiva att kväva mindre bränder med. När du har kvävt elden ska du alltid ringa efter brandkåren. Ta inte bort filten själv! Risken är nämligen stor att branden startar på nytt när filten tas bort.
 

Elda säkert

Om du har en egen eldstad hemma är det några saker du behöver tänka på:

  • sota regelbundet
  • elda med riktigt torr ved
  • ha rätt inställt drag för att undvika tjära i skorstenen. Tjäran kan orsaka soteld.
     

Bra att tänka på

Som fastighetsägare är det du som ansvarar för säkerheten i din fastighet. Detta är viktigt att tänka på:

  • Du ska inte förvara något brännbart material nära din eldstad eller panna.
  • När du installerar panna, braskamin eller liknande behöver du ha bygglov.
  • Begär alltid eldstadsintyg när du köper en fastighet. På så sätt vet du för vilken eldning eldstäderna och rökgaskanalerna i fastigheten är godkända.
  • Förvara aska och sot i obrännbart kärl med lock i minst fem dagar för att all glöd säkert ska slockna.
  • Kombipannor för olja och ved är inte gjorda för kontinuerlig eldning med ved.
  • Höga rökgastemperaturer kan göra så att isoleringen i stålrörsskorstenar förstörs. Kontrollera därför din rökgastemperatur.